O dobrodružstvích

Už je tomu šestnáct let, co vyšla první verze Dračího doupěte a v něm i první jeskyně – „Dobrodružství v Bílém hradě“. Bylo to vůbec první dobrodružství, které našinec do té doby spatřil, a jako takové se stalo legendou. Spoustu hráčů nadchlo a od té doby se naši dobrodruhové prohánějí jeskyněmi, lesy i městy. Na poletuchu, mluvící ústa či na křišťálovou sochu mnozí z nás dodnes vzpomínají s dobře utajenou slzou v oku. Tato jeskyně vytvořila tisíce nadšenců, kteří nad Dračím doupětem a později i jinými hrámi strávili nemalý kus svého života, a ovlivnila podobu ostatních dobrodružství minimálně na dalších pět let. A kdyby už nic dalšího, tak značně rozšířila obecné povědomí o východoasijské démonologii a má zásluhu i na tom, že se alespoň v každé páté jeskyni nachází nádrž s opalizující tekutinou.

Mluvím záměrně o „jeskyni“, protože mluvit v souvislosti s Bílým hradem o „dobrodružství“ je poněkud nadnesené. Většina hráčů, co Bílý hrad ještě pamatují, na něj dnes vzpomíná s pobaveným a snad i trochu škodolibým úsměvem. Vývoj naštěstí nezaspal a dnešní dobrodružství se nacházejí o několik řádů výše. Už se zdaleka jen neprolézají podzemí, nesbírají se tuny pokladů a nezabíjejí se hromady nestvůr na potkání jako v akčních filmech osmdesátých let. Důraz na ultimátní schopnosti postavy a sbírání kouzelných zbraní je už většinou záležitostí dob minulých. Dnešní dobrodružství bývají hororová i detektivní, „stealth akce“ i dobrodružství snová a poetická. Spíše než na rozsáhlé podzemí plné nemožných příšer, pokladů a artefaktů se důraz klade na zajímavý příběh, propracovaný svět, dobrou atmosféru a zajímavě zahrané postavy.

Už patnáct let existuje soutěž „O spár Zlatého draka“, soutěž o nejlepší dobrodružství k Dračímu doupěti. Za tu dobu se v ní objevilo mnoho zajímavých kousků. Řadu z nich jste si už mohli přečíst v Dechu draka. Před pár týdny proběhla uzávěrka dalšího ročníku a porotci nyní budou hodnotit jednotlivé příspěvky, aby na GameConu 2007 mohli vyhlásit vítěze. A dobrodružství od jednoho z oceněných účastníků loňského ročníku vám nabízíme právě teď.

V tomto čísle naleznete dobrodružství Vendeta od Honzy Šlechty, které se v loňském Spáru umístilo na třetím místě. Odehrává se v Mahoganech, bohatém hlavním městě, kde právě začíná zuřit válka dvou mafiánských rodin. A dobrodruzi se najednou nestačí divit, kolik mají nabídek na dobře placenou práci. Tak co, také si trochu přivyděláte?

Pokud si myslíte, že dokážete vytvořit jeskyni minimálně stejně dobrou, ne-li lepší, a umístit se výše, neváhejte a učiňte tak. Příspěvky do dalšího ročníku můžete posílat už nyní, propozice (které se nemění) najdete na webové stránce http://www.altar.cz/drd/spar.html či v Dechu draka 4/2006. Pokud na dobrodružství chcete ještě zapracovat, moc neotálejte, z vlastní zkušenosti vím, že ten rok uteče jako voda. A třeba příště vy skončíte na stupních vítězů. Tak tedy hodně štěstí!

Radovan „Wulf“ Vlk

Poslední modifikace této stránky: 06.07.2022 07:05:55
Design by ALTAR.