Po roce...

Dvanáct měsíců uteklo jako voda a opět se setkáváme u prvního čísla nového ročníku Dechu draka. Je tedy na místě aspoň krátce se ohlédnout za uplynulým rokem, který pro nás znamenal tak zásadní změnu. Jaký tedy rok 2007 byl a co (nejen na stránkách Dechu draka) přinesl?

Obraz RPG světa Asterion je opět o něco pestřejší; mozaika jeho historie i současnosti byla obohacena jednak řadou povídek jak v Dechu draka, tak v knihách Kaat a Zrození Modrého měsíce, jednak různými tématickými články (a samozřejmě také díky novému asterionskému modulu Za závojem stínů). Lucie Lukačovičová vás ve svém seriálu teoretických článků obšírně seznámila s nejrůznějšími psychickými poruchami, kterými můžete obohatit osobnosti vašich postav v RPG hrách; pro další ročník pro vás chystá cyklus o herních stereotypech. Navázali jsme spolupráci i s novými autory; jejich řady se v budoucnu ještě rozšíří. Na své si jistě přišli také Pánové jeskyně, kterým jsme přinesli půl tuctu nejrůznějších dobrodružství, od kratších po značně rozsáhlá. Většinou byla navíc snadno použitelná i v jiných RPG systémech než DrD.

Některé plány a projekty se zatím bohužel realizovat nepodařilo (nové bytosti pro DrD+), nebo jsme jim věnovali méně prostoru než bychom chtěli (deskoherní sekce, představení nových zahraničních RPG). Ale i na tom v novém roce zapracujeme. Uvítáme samozřejmě také vaše návrhy, jak obsah časopisu dále vylepšovat.

Máme pro vás i jednu novinku, která se týká internetu – v lednu bude na adrese http://dechdraka.altar.cz spuštěn web Dechu draka. Na jeho stránkách se bude postupně objevovat řada textů ze starších čísel (i těch v dnešní době již nedostupných) a dále všemožný materiál, který se do tištěného vydání nevešel. Zvažujeme i možnost zveřejňování celých archívních čísel v elektronické podobě. Připravujeme pro vás rovněž diskusní fórum a různé ankety, jejichž prostřednictvím budete moci obsah Dechu draka ovlivňovat.

Od příštího čísla budete na tomto místě místo klasických tématických úvodníků nacházet medailónky lidí, kteří se významněji účastní dění v oblasti RPG, LARPů a deskových her – tvůrců her, organizátorů nejrůznějších akcí, RPG teoretiků, atd. Na rozhodování o tom, koho vám zde představíme, se můžete podílet i vy – stačí, když nám napíšete své návrhy (kontakt najdete na zmíněném webu Dechu draka), a my k nim při vybírání dalších adeptů přihlédneme.

Soudě dle reakcí v listárně Pevnosti jste „spojení sil“ našich dvou časopisů uvítali a vyhovuje vám. Ve vašich dopisech se objevila i různá přání ohledně obsahu; bude-li to jen trochu možné, vynasnažíme se je splnit. Věřím tedy, že i v dalším ročníku budete s Dechem draka spokojeni a najdete v něm dostatek zábavy a inspirace pro váš volný čas.

Martin „Bouchi“ Kučera

Poslední modifikace této stránky: 06.07.2022 07:06:23
Design by ALTAR.