O GameConu

Do ulic zavítalo slunce a teploty celé jaro připomínají spíše brzké léto. A počátek letních prázdnin je již dlouhá léta spojen s nejstarším českým herním conem, nazývaným výstižně GameCon. Jako každý rok se i letos na tento con chystám a hledím k němu s nadšeným očekáváním. Přesto se za ta léta můj pohled na celou akci měnil a vyvíjel podobně jako se vyvíjela celá akce.

Počátky GameConu se datují do léta roku 1995, kdy po uspořádání Mistrovství republiky v Dračím doupěti na Bohemiaconu '94 přebírá tuto soutěž právě olomoucký GameCon. V prostorách místního DDM, vtipně překřtěného na Dům démonů a monster, se sjíždějí hráči Dračího doupěte z Čech, Moravy i Slovenska, aby změřili své síly. Jako doprovodný program se hrají turnaje v deskových hrách jako Talisman či Battletech a také Magic: the Gathering.

V prostorách DDM Olomouc se konal GameCon potom každý následující rok a každým rokem se sjížděli drakobijci z celé země, aby se utkali v mistrovství. Jen povodně dokázaly přesunout v roce 1997 GameCon do Čelákovic u Prahy. Ale ani povodně jej nedokázaly zrušit. I já s přáteli, se kterými jsme se scházeli na „dračák“ každý pátek, jsem neúnavně zkoušel vydobýt své ostruhy na poli mistrovského klání. Každým rokem poněkud úspěšněji a úspěšněji, dokud jsme po třetím a pátem místě nestanuli v roce 2001 konečně na vysněném prvním místě. Ač jsem to tehdy považoval za nejvyšší metu a úspěšný konec na vrcholu GameConu, teprve čas ukázal, že to byl jen jeden z vrcholů.

Už o rok později jsem rozšířil řady Pánů jeskyní, kteří připravují a organizují každoroční mistrovství v DrD, a poprvé na GameConu 2002 si vyzkoušel pohled na celou akci z druhé strany barikády. Toho roku proběhl GameCon jako součást Euroconu v městě conů Chotěboři a podruhé ve své historii se nekonal v Olomouci. Ještě následující rok jsem dělal Pána jeskyně, ale už jen na půl úvazku, protože zbylý čas jsem věnoval (spolu s tou samou partou přátel jako před lety) organizaci volného hraní deskových her v rámci celého conu a v následujících letech jsem se pak věnoval jen programu mimo mistrovství, který se utěšeně rozrůstal.

Letos, v roce 2007, kdy se potřetí ve své historii GameCon stěhuje, tentokrát do Pardubic, jsem jedním z hlavních organizátorů. Celý con za ta léta vyrostl a s trochou nostalgie si mohu říci, že jsme tak nějak vyrůstali společně. Letošní ročník je akcí, která v sobě kloubí tradiční mistrovství republiky v Dračím doupěti, turnaje a mistrovství v deskových hrách, volné hraní RPG i LARPů, přednášky, praktické hráčské dílny, pohybové venkovní aktivity i drobný, leč zábavný off-program. Přes svůj rozsah však stále zůstává conem, který je věnován hrám v nejrůznějších podobách a určený hráčům všech věkových skupin. A hlavně zůstává conem, kde se hráči mohou vzájemně setkat a kam se mohu každý rok na počátku prázdnin těšit.

A do letošního ročníku již zbývá jen pár týdnů, takže doufám, že se těšíte i vy.

Petr „Jezevec“ Pouchlý

Poslední modifikace této stránky: 06.07.2022 07:05:55
Design by ALTAR.